Galatasaray gerçekten de Türkiye’nin tarihi en iyi kulübü, ancak Fenerbahe ve daha düşük düzeyde de olsa Beşiktaş taraftarlarının itirazları olabilir. Galatasaray’ın rakamlarına bakıldığında en büyük Türk kulübü olduklarını iddia etmek oldukça risksiz. İstanbul’daki ezeli rakiplerinden çok daha fazla Şampiyonluk ve Kupa şampiyonluğu kazanan ve en önemlisi, UEFA’nın önemli rakiplerini kazanan tek Türk kulübü olmak.
Temel gerçekler
Başlangıç: 1905
Ulus: Türkiye
Şehir: İstanbul
Ev sahası
Rahip Adamın Ayrılması (1905-1921)
Taksim Stadyumu (1921-1940)
Şeref Stadı (1940-1948)
Dolmabahçe Arenası (1948-1964)
Ali Sami Yen Stadyumu (1964-2010)
Türk Telekom Sektörü (2011-)
Önemli kupalar
Türk Süper Teşkilatı: 24
Türk Kupa: 18
UEFA Avrupa Organizasyonu: 1
Ünlü oyuncular
Metin Oktay, Hakan Şükür, Arif Erdem, Tanju olak, Gündüz Kılı, Gökmen &Ozdenak, Bülent Korkmaz, Cüneyt Tanman, Ergün Penbe, Fatih Terim, Arda Turan, Milan Baro Scaron;, Burak Yılmaz, Gheorghe Hagi, Claudio Taffarel, Mário Jardel, Shabani Nonda, Wesley Sneijder, Didier Drogba, Nihat Bekdik, Eşfak Ayka, Turgay Şeren, Zoran Simović
Burayı oku galatasaray futbol kulübü Web sitemizde
Kulüp kayıtları
Oynadığı maçların çoğunluğu: Bülent Korkmaz (608 )
En golcü oyuncu: Metin Oktay (348)
1920’lerden bir fotoğrafta Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları.
Arka Plan
Galatasaray Spor Kulübü (Spor Kulübü; dolayısıyla bu kulübü İngilizce’de Galatasaray FC olarak adlandırmak resmi olarak yanlıştır), 1905 yılında, o zamanlar Galatasaray Ortaokulu stajyeri olan 19 yaşındaki Ali Sami Frashëri tarafından kuruldu. Ali Sami Frashëri, bazı öğrenci arkadaşlarını bir grup kurmaya ve İstanbul’da önceden var olan İngiliz ve Yunan takımlarına karşı video oyunları oynamaya teşvik etti.
Adının ilk üçte ikisi tanıdık geliyorsa bunun nedeni, 1934’te Türkiye’de aile isimlerine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra, Arnavutça-Türk Frash’ri’nin 1964’ten (Yen’in ölümünden on üç yıl sonra) 2011’e kadar Galatasaray’ın evi olarak adlandırdığı destansı arena olan Yene, dolayısıyla Ali Sami Yene geçmesidir.
Galatasaray İstanbul’da yarıştı Yarım yüzyılı aşkın bir süredir yerel şampiyona devam ediyordu ve 1959’da Türkiye ülke çapında bir yarışma düzenlemeye başladığında takım, şöhretini ülke geneline yaymak için mükemmel bir konumdaydı.
İlk şampiyon unvanı
Galatasaray, 1959 ve 1961’de 2. olduktan sonra, 1962’de ilk şampiyonluğunu kazandı. Cimbom (potansiyel olarak en tipik takma adları, Türkçede hiçbir şey ifade etmeyen ve sadece eski bir taraftar tezahüratında yer alan bir dizi heceden oluşan bir kelime) 20 Şampiyonluk başarısıyla diğer Türk kulüplerinden daha büyük bir başarı elde edebilir.
1963’te Şampiyonluğu ve Kupayı kazandılar; bu, genel 17’lik sıralamanın ilkiydi; bu, Galatasaray’ı İstanbul’un diğer 2 büyük kulübü olan F.Bahçe ve Beşiktaş’ın kıskandığı bir ek sayı haline getiriyor.
Reklam
Avrupa’da büyük bir kupa kaldırmak
Galatasaray’ı Türkiye’nin en iyileri arasında öne çıkaran şey, 2000 yılında Kopenhag’da düzenlenen UEFA Kupa finalinde (bugünkü Avrupa Ligi) Collection’ı yenerek, Avrupa’da büyük bir kupa kaldıran ilk (ve şimdiye kadar sadece) Türk kulübü olması.
Birkaç ay sonra, yeni sözleşme imzalayan Brezilyalı gösterici Mário Jardel liderliğindeki Galatasaray, Monako’da Actual Madrid’i yenerek UEFA Süper Kupası’nı da kazandı ve kendilerine ek bir etiket kazandırdı. Europa Fatihi , Türkçe Avrupa’nın Fatihleri. Aslında Hakan Şükür’ün bıraktığı boşluğu doldurmak için Jardel’e yetki verilmişti. Beş yılda ikinci ayrılık. Şükür ilk olarak Galatasaray’a forma giydi 1992’de 21 yaşındayken ceketini giydi ve 3 yıl sonra, her iki maçta bir gol atma rekoru kırarak, o zamanlar yurtdışındaki Türk oyuncuların ender görülen bir hareketi olan İtalya’ya, özellikle de İtalya’ya taşındı. birinci sınıf bir kuruluştur.
Torino’da evlatlık edinemeyen Şükür, Ali Sami Yen’deki parlak günlerinin yanı sıra UEFA Kupa galibiyetiyle 2000 yılına kadar mesleğinin en iyi yıllarını geçirmek üzere Galatasaray’a döndü.
Galatasaray, Mart 2009’da Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynuyor.
2003 yılında Şükür, üçüncü (ve son) kez çok sevdiği Galatasaray’a geri döndü, ta ki 2008’de 37 yaşında emekli olana kadar. Her ne kadar başkaları Galatasaray formasıyla çok daha fazla maç oynamış olsa da (1985’ten 2005’e kadar Bülent Korkmaz) ya da daha fazla gol atmış olsa da (50’li ve 60’lı yıllarda Metin Oktay), Şükür onların en ikonik figürü olarak kabul edilebilir; her ikisinde de ikinci sırada yer alıyor. listeler (oynanan takım elbiselerin ve atılan gollerin listesi).
Ali Sami Yen’den Ayrılmak
Ünvanlar ve oyuncular bir yana, Galatasaray’ın son geçmişindeki önemli bir olay, 2011’de muhteşem Türk Telekom Arena’ya taşınmasıydı. Tarihi Ali Sami Yen arenası ne yazık ki yıkıldı, ancak herkes, 50.000’den fazla takipçiyi ağırlayabilecek, sadece Türk değil, gerçek bir Avrupalı’nın da benzer fantastik bir modern stadyuma sahip olma anın geldiği konusunda hemfikirdi.